Inbreken steeds minder populair om je brood mee te verdienen

Volgens het CBS is er vorig jaar in Nederland bijna 52.000 keer ingebroken. Laat dat getal even bezinken. 52.000 huizen die te maken kregen met gasten die absoluut niet uitgenodigd waren. Voor jouw beeld: een stad zo groot als Alkmaar waarin elke inwoner (écht elke inwoner) te maken heeft gekregen met een inbraak.

Aantal inbraken daalt

Dacht je dat 52.000 inbraken veel is? (En dat zijn er dus meer dan 140 per dag, of nog erger: elke 10 minuten werd er ergens ingebroken.) Nou, niet echt. Want die 52.000 is maar een schijntje in vergelijking met slechts 10 jaar geleden. Toen vond er in Nederland bijna het dubbele aantal inbraken plaats: 103.000! Het is dus fijn dat het aantal inbraken daalt. Maar hoe kan dat?

Waarom dalen die inbraken?

Een inbraak heeft enorme impact op de bewoners. Het gaat niet zozeer om de spullen die je dan kwijt bent, maar het gaat om je gevoel voor veiligheid. Dat vond de voormalig minister van veiligheid Ivo Opstelten ook. Daarom verklaarde hij in 2012 de oorlog aan inbrekers. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Door onder andere meer politie-inzet daalde het aantal inbraken spectaculair. Maar dat was niet de enige reden.

Bewustwording bij bewoners

Een veiligere wereld begint bij jezelf. Of dus eigenlijk bij de bewoners van een wijk. Als je een beetje op elkaar let, wordt de boel vanzelf veiliger. Die bewustwording wordt ons ingegeven door onder andere reclamecampagnes, zoals “ik blijf het toch zeggen, hoor”, of door die bordjes in buurten met WhatsApp-buurtpreventie erop.

Ook de wijkagent blijft ons onvermoeibaar wijzen op veiligheidsmaatregelen. Bijvoorbeeld door samen met een ex-inbreker door de wijk te lopen, op zoek naar openstaande ramen en garagedeuren. Eenmaal gevonden, krijg je een flyer binnen met daarop de tekst: “ik had hier makkelijk binnen kunnen komen, een inbreker ook.” Subtiel is het misschien niet, maar het werkt dus wel.

Veiligere woningen

Een goedkoop slot schreeuwt in neonletters een uitnodiging naar elke toevallig passerende inbreker. Binnen no-time heeft die je deur open om zijn of haar slag te slaan. Denk hierbij aan de bankpasmethode. Hierbij wordt met behulp van zo’n simpel plastic kaartje jouw deur héél makkelijk van ’t slot gehaald.

Veel mensen hebben door dat dit niet handig is. En zij hebben hun sloten vervangen voor veiligere sloten met een politiekeurmerk. Ook worden dat soort sloten steeds vaker gebruikt in nieuwbouwprojecten. En dat komt de veiligheid ten goede.

Alarmsystemen

Ook neemt het aantal mensen dat een anti-inbraaksysteem heeft enorm toe. Het breekt nou eenmaal net wat minder relaxed in als er een alarm staat te loeien. En zeker als dat alarm mensen in de buurt waarschuwt. Voor inbrekers moet een inbraak wel leuk blijven en niet veranderen in een soort 1-minuut-shopping-wedstrijd. Want als je te lui bent om te werken, ben je ook te lui om zo’n zware inspanning te verrichten.

Je buurt + techniek + politie = veilig wonen

Goh, wat zou het toch fijn zijn als al die maatregelen die hierboven staan vermeld gecombineerd kunnen worden. Dat je, zeg maar, een soort systeem hebt, dat direct de mensen in de buurt van je huis waarschuwt zodra een boef een poging doet om je huis binnen te komen. En dat die buurt op zijn beurt weer de politie kan waarschuwen. Ja, het zou mooi zijn als zo’n slim anti-inbraaksysteem zou bestaan.