rookontwikkeling

Rookontwikkeling, wat als er brand ontstaat?

Jaren geleden woonde ik in een complex met meerdere flats. Op een avond hoorde ik allemaal herrie op de gang en toen ik door het raampje in de deur keek zag ik brandweerlieden met masker. Er was een lichte rookgeur die heel snel veel sterker werd. Onder het gebouw was er brand uitgebroken in een box en hoewel die snel geblust was, was de schade groot en de angst ook. Wat als? Het bleek mee te vallen. De maanden daarna was iedereen opeens met brandpreventie bezig maar als snel verdween dat ook weer. En dat terwijl iedereen flink last had gehad van alle rookontwikkeling. Niemand had een rookmelder.

De kans op brand is niet groot. Statistisch loop je de kans één keer in je leven een brand mee te maken. Een op de 65 woningen maakt per jaar een brand mee. Die kan klein of heel groot zijn. De kans is klein maar de gevolgen zijn altijd groot. Ook bij een klein brandje is er niet alleen schade maar je voelt je ook kwetsbaar. En dat ben je ook. Brand zit in een klein hoekje. En met alle dingen die niet zo vaak gebeuren heb je bij brand ook het idee dat het wel mee zal vallen.

Toch is het opmerkelijk dat we niet zo nadenken over de mogelijkheid van brand, wat we dan moeten doen en wat de gevolgen zijn. Vaak hebben we niet meer dan een brandverzekering. En dat terwijl we ons heel goed tegen brand kunnen wapenen.

Rookmelders die rookontwikkeling detecteren

Iedereen kent de rookmelders die voor weinig te koop zijn, van bouwmarkt tot soms bij Kruidvat. Simpele melders met een batterij erin die je overal kunt ophangen. Dat is alvast een begin, maar het is niet genoeg. Een standaard rookmelder maakt lawaai, maar als er niemand thuis is dan hoort niemand dat. Tegenwoordig zijn er rookmelders die via internet met jou verbonden zijn. Als die afgaan dan krijg jij een berichtje op je telefoon. Dat is handig. Je weet dan altijd dat er alarm is. Maar wat dan? Ga je buren bellen? Wat doe je?

De nieuwste techniek helpt je nog veel verder. Aan ja alarmering kun je bijvoorbeeld jouw eigen contacten toevoegen die ook gealarmeerd worden. Dat werkt simpel. Je downloadt een app waarin je je eigen contacten opneemt. Stel, jij bent niet thuis en je kunt niks doen. Op dat moment wordt automatisch jouw netwerk gealarmeerd. Uit ervaringen weten wij dat er dan binnen drie minuten (in 90% van alle meldingen) iemand bij jou op de stoep staat. En bijvoorbeeld de brandweer belt. Dat is nodig, want bij brand telt iedere seconde. Als het te lang duurt voor iemand in actie komt is het echt te laat.

Er zijn al meer dan 2.000 Homies klanten die gebruik maken van dit systeem. Zo hebben we al twee branden voorkomen in het afgelopen jaar. Een kleine moeite voor jou om aan te schaffen waardoor je je veel zekerder voelt. Een goede rookmelder zorgt dat jij, je gezin en je bezit beter beveiligd zijn. Doen dus.