Geen paniek bij brand

Waarom raken wij eigenlijk niet in paniek bij brand?

Vuur dat om zich heen slaat, overal rook, en mensen die in paniek rondrennen. Zo zie je het in films en verwachten wij onszelf te gedragen bij brand. Toch zijn we vaak net iets te nonchalant. Nu hoef je zeker niet in paniek rond te gaan rennen. Maar feit blijft dat er een kans is van 1 op 65 dat jij thuis brand krijgt.

Dat zal wel weer vals alarm zijn…

Vaak ontstaat er bij brand geen paniek. Misschien is dat die Hollandse nuchterheid. “Het zal wel weer een vals alarm zijn” wordt er al snel geroepen. We brengen onszelf vaak te laat in veiligheid. Waardoor in paniek (dan wel) een verkeerde route nemen. Zo moet je nooit door rook gaan!

Ongeluk in een klein hoekje

Spelen met een lucifer, tien dingen tegelijk doen én ook nog koken, die gezellige winterse kaarsjes iets te dicht bij de gordijnen… Dat gaat niet fout, toch? Toch ontstaan veel branden in dit soort situaties. Door onszelf en onze nonchalance. Helaas slaat vuur snel om zich heen. Blijf dus vooral waakzaam als het om vuur gaat.  

Als een lopend vuurtje….

Een brand heeft gemiddeld maar 3 tot 5 minuten nodig om uit de hand te lopen. Dit komt door alle brandbare spullen en meubels die we tegenwoordig in huis hebben. Zoals de accu van je elektrische fiets of die prachtige, maar zeer brandbare stoffen bank. Als er namelijk eenmaal iets brand loopt de temperatuur hard op, waardoor ook andere spullen gaan branden. Dat kan snel gaan. Die 3-5 minuten kun jij hard gebruiken om jezelf in veiligheid te brengen.

Ik ruik brand toch zelf snel genoeg?

Dat vraag jij je vast wel eens af. Of niet natuurlijk. Normaal ruik je een brand al snel zelf, tenzij je snotverkouden bent. Toch kan een rookmelder jou eerder waarschuwen dan je eigen neusje. Zeker als je slaapt. Dan wordt je reuk namelijk uitgeschakeld. Dus heb je een rookmelder nodig die je waarschuwt met veel lawaai.

Brand = vuur en vlam!?

Die kolen van je bbq, sigaretten, hout uit de vuurkorf én vuurwerk. Weet jij waarom je op moet letten bij de kolen van je bbq, het hout in je vuurkorf én vuurwerk? Als jij denkt dat het vuur uit is, ligt het toch nog te smeulen. Bij een smeulende brand hoeft er maar weer een beetje zuurstof bij te komen of het vuur laait weer op. Zelfs uren later nog. Blijf dus goed opletten.

Zo maak je vuur uit

Vuur heeft drie dingen nodig: een brandbare stof, zuurstof én warmte. Om vuur te doven moet je dus een van deze elementen uitschakelen. Zo zorgt een blusdeken dat er geen zuurstof meer bij kan komen. En brengt water de temperatuur naar beneden. De brandbare stof uitschakelen is lastiger, want daarvoor moet je weten wat de oorzaak is. Gas kun je bijvoorbeeld wel uitdraaien. Maar olie en vet moet je ook weten dat je hiervoor nooit water moet gebruiken.