woningbrand

Woningbrand voorkomen met deze tips

Iedereen kent de uitspraak ‘een ongeluk zit in een klein hoekje’ wel. Grote kans dat je ook wel eens een situatie hebt meegemaakt waarbij een ongeluk inderdaad in een klein hoekje zat. Een ongeluk wordt vaak veroorzaakt door iets onverwachts. Of juist niet? Een van de meest voorkomende gevolgen van ongelukken in woningen is brand. De brandweer rukt niet voor niets zo’n 22 keer per dag uit voor een woningbrand! Maar hoe wordt woningbrand nou veroorzaakt? En hoe kun je brand het beste voorkomen? We geven je een aantal tips om de brandveiligheid in jouw woning te verhogen.

Koken
Veel van de woningbranden ontstaan in de keuken. Dat is een logische plek. In de keuken heb je te maken met hittebronnen zoals een fornuis of oven. Het komt vaak voor dat bijvoorbeeld olie of boter in contact komt met vuur of de hete plaat, waardoor het vlam vat.

Je kunt dit het beste voorkomen door olie of boter niet te warm te laten worden. Verwarm het niet op de hoogste stand. Zo voorkom je dat het gaat spetteren. Laat een pan daarnaast nooit onbeheerd op het vuur staan én houd brandbare materialen zoals een theedoek of ovenwant uit de buurt van de hittebron.

Roken
Binnen roken is gevaarlijk. Het is dan ook een van de grootste veroorzakers van woningbrand. Wanneer je thuis op de bank rookt, kan er zomaar een gloeiend deeltje op de stof terecht komen. Maar ook het doven van de sigaret gebeurd lang niet altijd zorgvuldig. Je voorkomt brand door roken het beste door de sigaret goed te doven in een daarvoor bestemde asbak, en pas in de prullenbak te gooien wanneer deze helemaal is gedoofd. Laat een brandende sigaret daarnaast nooit onbeheerd achter en houdt de sigaret uit de buurt van kinderen. Het zijn logische preventie tips, die in de praktijk toch te vaak en door de vlugheid worden vergeten.

Kaarsen
Het zal je niet verbazen dat kaarsen vaak brand veroorzaken. Pas daarom de volgende maatregelen toe als je het thuis wat gezelliger wilt maken met kaarsen. Plaats een kaars altijd in een stevige houder. Het liefst een lantaarn die aan de bovenkant open is. Een kaars in een lantaarn valt minder snel om en door de opening aan de bovenkant kan de warmte gemakkelijk weg. Steek je meerdere kaarsen aan? Zorg dan voor voldoende afstand tussen de kaarsen.

Elektrische apparaten
Een gemiddeld huishouden telt veel elektrische apparaten. Van scheerapparaten tot laptops. Een groot gedeelte van deze elektrische apparaten bevatten een accu en dienen dus opgeladen te worden. Tijdens het opladen van deze apparaten ontstaat er brandgevaar. Wees dus altijd voorzichtig en laat apparaten nooit te lang onbeheerd achter. Is het apparaat opgeladen? Haal dan de stekker uit het stopcontact om oververhitting en kortsluiting te voorkomen. Maak daarnaast zo min mogelijk gebruikt van verlengsnoeren of gebruik een verlengsnoer die goed is getest.

Laat ook nooit een droger of wasmachine aan staan wanneer je van huis bent en reinig regelmatig de filters. Door stofophoping en de combinatie van water en elektriciteit zijn deze apparaten zeer brandgevoelig.

Wat als er toch brand in mijn woning ontstaat?

Hoe voorzichtig je ook bent, een woningbrand is nooit helemaal uit te sluiten. Brand kan zowel ontstaan als je zelf thuis bent, maar ook wanneer je niet thuis bent. Wanneer je niet thuis bent en er breekt brand uit, wil jij of anderen uit jouw buurt daar zo snel mogelijk van op de hoogte zijn. Daarom is er het Homies Alarm. Dit alarm bestaat uit simpel te installeren apparatuur en waarschuwt jou en jouw zelfgekozen alarmgroep wanneer er sporen van brand of inbraak worden gedetecteerd. Reageer jij zelf niet? Dan maakt het systeem automatisch een WhatsApp groep aan met mensen die jij hebt gekozen. In de praktijk blijkt dat er bij een melding iemand binnen 3 minuten bij jou op de stoep kan staan en actie kan ondernemen. Zo kan de schade door woningbrand beperkt worden, ook als jij de melding zelf nog niet had gezien.